Preskočite na glavno vsebino

Domov / Blog

Številne prednosti sporazumne razveze

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da sme vsak zakonec zahtevati razvezo zakonske zveze, če je ta iz kateregakoli vzroka nevzdržna. V praksi to pomeni, da je za razvezo dovolj, da se zanjo odloči eden od zakoncev. Do razveze zakonske zveze pride na podlagi tožbe ali sporazuma. Pri zakonskih parih, ki imajo mladoletne otroke, je gotovo najpomembnejša odločitev, kdo bo po razvezi skrbel za varstvo in vzgojo otrok, kako se bodo izvrševali stiki z drugim staršem in koliko bo znašala preživnina.

Če se želita zakonca razvezati sporazumno, morata soglasno sprejeti še nekaj pomembnih odločitev. Doseči morata sporazum o delitvi skupnega premoženja, o tem, kdo od njiju bo še naprej bival v morebitni skupni nepremičnini in o preživljanju zakonca, če ta nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen. Takšen sporazum morata predložiti v obliki izvršljivega notarskega zapisa.

Mnogi si predstavljajo, da je sporazumna razveza v vseh pogledih lažja izbira, kot postopek, ki se začne na podlagi tožbe. Pa ni res. Sporazumna razveza mnogokrat terja od obeh zakoncev več napora, potrpežljivosti in časa. Čustveni napori in stres, ki so stalni spremljevalci ločitvenih postopkov, gotovo otežujejo pipravljenost obeh zakoncev na mirne pogovore, a se je zanje vseeno vredno potruditi. Sklenjen sporazum pomeni soglasje o vseh ključnih vprašanjih, kar je vsekakor boljša popotnica za nadaljnje mirno življenje, kot pa sodba, izdana na podlagi tožbe.

Vsak zakonski par, ki se odloči za sporazumno razvezo, mora torej najprej soglašati o mnogih bistvenih vprašanjih, nato pri notarju skleniti sporazum in na sodišče vložiti predlog za sporazumno razvezo. Če imata mladoletne otroke, morata sodišče tudi prepričati, da je njun dogovor v skladu z njihovo koristjo. Pri tem je treba izpostaviti, da sodišče v zvezi s tem pridobi tudi mnenje centra za socialno delo in da vse bolj pogosto zelo natančno presoja, ali je višina preživnine primerno določena.

Najdete me v centru Ljubljane

Vedno sem vesel vašega obiska. Na voljo sem vam na Dalmatinovi 2, kjer se oglasite na kavi, po predhodni najavi.

Rok Rakun, odvetnik
Dalmatinova ulica 2, 1000 Ljubljana
M: 041 236 297
rok@odvetnik-rakun.si
odvetnik-rakun.si
Matična št.: 2761599000
ID za DDV: SI18545807

Transakcijski račun:
SI56 6100 0002 7215 152 odprt pri Delavska hranilnica d.d. Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0002 7215 152
SWIFT/BIC: HDELSI22

Fiduciarni račun:
SI56 6100 0002 7215 249 odprt pri Delavska hranilnica d.d. Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0002 7215 249
SWIFT/BIC: HDELSI22
Odvetnik Rakun