Preskočite na glavno vsebino

Domov / Blog

Odvetnika je pametno imeti pri roki, še preden zadeve postanejo nujne

Prijazna gospa je šarmantnemu gospodu sivih las trdno stisnila roko in s široko odprtimi očmi dejala: »Hvala, gospod odvetnik. Res sem zadovoljna z vami. Super ste me zastopali na sodišču. Sedaj pa upam, da vas ne bom nikoli več rabila.« Ko je zapustila prostore odvetniške pisarne v Ljubljani, je bila vesela, da se je vse skupaj končno zaključilo.

Mnogi posamezniki in pravne osebe obiščejo odvetnika šele takrat, ko je res nujno. Mnogokrat (pre)pozno. Zaradi napetih odnosov oziroma poglobljenih nesporazumov med strankami, sporazumna rešitev včasih ni več mogoča. Zato odvetniki praktično nimamo manevrskega prostora. Takrat se vlagajo tožbe, ugovori in pritožbe. In postopki trajajo. In trajajo …

Znano je, da vsa uspešna podjetja in premožni posamezniki (so)delujejo z odvetniki. In to kljub temu, da so pri ravnanju z denarjem zelo premišljeni, storitve odvetnikov pa naj bi bile nerazumno drage. Zakaj torej najemajo odvetnika, še preden zagorijo rdeče luči? Ker je pravočasen vstop odvetnika v razmerje ali posel bistveno cenejši od njegovega kasnejšega zastopanja v dolgotrajnih sodnih postopkih.

Zakaj oziroma kdaj torej k odvetniku?

Pred nakupom nepremičnine, ki mnoge ovije s hipoteko za nekaj desetletij, je smiselno preveriti zemljiškoknjižno stanje nepremičnine in določila prodajne pogodbe. Takšna storitev je mnogo cenejša, kot morebitni spor z investitorjem oziroma prodajalcem. Tudi pri pogodbah o poslovnem sodelovanju lahko pravočasen nasvet odvetnika jasno določi medsebojne pravice in obveznosti in prepreči nesoglasja pri poslovanju. Včasih se na ta način posel lahko ustrezno zavaruje. Tudi s pravočasnimi in argumentiranimi pozivi ali zahtevki se nesoglasja lahko rešijo hitro in učinkovito. Če ni možnosti za pogajanja ali kompromis, je seveda edina rešitev umik ali sodišče.

Odvetniki poznamo zakonodajo in sodno prakso. Prav tako se dnevno srečujemo s številnimi zapleti iz vseh sfer življenja. Zadeve lahko rešujemo mirno ali preko sodišča. Izberemo pot, ki je za našo stranko najbolj primerna. Če še imamo možnost izbire.

Najdete me v centru Ljubljane

Vedno sem vesel vašega obiska. Na voljo sem vam na Dalmatinovi 2, kjer se oglasite na kavi, po predhodni najavi.

Rok Rakun, odvetnik
Dalmatinova ulica 2, 1000 Ljubljana
M: 041 236 297
rok@odvetnik-rakun.si
odvetnik-rakun.si
Matična št.: 2761599000
ID za DDV: SI18545807

Transakcijski račun:
SI56 6100 0002 7215 152 odprt pri Delavska hranilnica d.d. Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0002 7215 152
SWIFT/BIC: HDELSI22

Fiduciarni račun:
SI56 6100 0002 7215 249 odprt pri Delavska hranilnica d.d. Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0002 7215 249
SWIFT/BIC: HDELSI22
Odvetnik Rakun